Репортерите на bTV Теодора Трифонова и Росен Цветков са в САЩ,

...
Репортерите на bTV Теодора Трифонова и Росен Цветков са в САЩ,
Коментари Харесай

От мястото на събитието: Теодора Трифонова и Росен Цветков за изборите в САЩ |

Репортерите на bTV Теодора Трифонова и Росен Цветков са в Съединени американски щати, с цел да отразят от близко може би най-чаканите президентски избори в историята. Екипите отпътуваха на място три седмици преди вота. Как се готвят за огромната изборна нощ, с какво тези избори са по-различни и по какъв начин усещат атмосферата на място - двамата описват за читателтие на OFFNews.

В кои точки следите изборите и за какво избрахте тях?

Теодора Трифонова: Заедно с оператора Добромир Иванов сме трета седмица в Съединените щати. За това време посетихме пет щата – Илинойс (Чикаго), Уисконсин, Аризона, Пенсилвания и Делауеър. Избрахме места, от които можем да разкажем истории, които засягат главните тематики на президентски избори – ковид, расизма, разделянето в американското общество.

Тези избори са невиждани в американската история, тъй като се организират под сянката на пандемията от КОВИД-19, а най- доста инфектирани има точно в Щатите. Точно по тази причина взехме решение да представим друг ъгъл на тематиката – отидохме в Чикаго, градът даван за образец за преодоляване на рецесията. Там PCR пробата е изцяло безвъзмезден за всички, без значение от здравния или имиграционния статут. Безплатна е и противогрипната ваксина. Градът има явен проект от 5 стъпки за преодоляване на рецесията.

Темата за носенето на маска се трансформира в политически въпрос и съумя да раздели американското общество. Решихме да забележим каква и обстановката в дребните градове. Така да вземем за пример в градчето Уилямс, с население 2 хиляди души, намиращо се в северната част на Аризона, никой не носи маска. Кметът, който е от републиканската партия и симпатизира на Доналд Тръмп, счита, че това би лимитирало правата на жителите, по тази причина не вкарва ограничения за ограничение разпространяването на вируса. А в случай че в Уилямс споменете името на претендента на демократите Джо Байдън, най-вероятно ще ви набият. Това е имитация на един от героите в репортажа ни - бармaнa от локалното заведение.



Друга стена, която раздели американското общество, е тази на границата сред Съединените щати и Мексико. Преди 4 години строителството й се трансформира в главно заричане на Тръмп. Екипът ни пътува до границата на Аризона. На място се оказа, че са издигнати доста малко от обещаните над 3100 километра. Шерифите, които патрулират на границата, не считат, че тя е понижила потока от искащи да доближат до Щатите в търсене на американската фантазия. И регистрират растеж на умрелите в опит да преминат пустинята и да стигнат до най-близкото градче оттатък стената.

Росен Цветков: Нашият екип (с оператора Петър Джанаваров) завърши фотосите в първите две местоположения - Минеаполис, щата Минесота, и Атланта, щата Джорджия. Решихме да се върнем първо в Минеаполис, откъдето започнаха огромните митинги против расизма и полицейското принуждение в края на май. Помните мотива - по време на махленски арест афроамериканецът Джордж Флойд се задуши - поредна гибел на тъмнокож в ръцете на служител на реда в Съединените щати.



Интервю с родственици на Флойд

За първи път пред българска телевизия застанаха близки на Флойд. В особено издание на bTV Репортерите, което приготвяме, ще разкажем и за още фамилии от Минесота, изгубили обичани хора, убити от служители на реда, и които с години чакат съответно правораздаване и не престават да се борят за правдивост. Ще отведем феновете ни и при разрушените при избухналите вълнения здания. Щетите в Минеаполис се правят оценка на над 50 милиона $.

Малко след случая “Флойд ” Атланта също беше разтърсена от ликвидиране на афроамериканец. Последва нова вълна от митинги и напрежение по улиците на града. Именно в Атланта извънредно пред камерата на bTV приказва синът на Мартин Лутър Кинг - световен знак на битката за обществена правдивост и човешки права. Мартин Лутър Кинг III споделя позицията си за митингите против систематичния расизъм, за разединената през днешния ден Америка, за фантазията на татко му и дали тя беше изпълнена, за пътя, по който американското общество би трябвало да поеме оттук насетне.



Мартин Лутър Кинг III

Къде ще бъдете в деня на изборите?

Росен: Във Вашингтон, с цел да проследявам от близко щаба на претендента на Републиканската партия - Доналд Тръмп. Тъй като има информация за вероятни конфликти по улиците на града, а и на други места в Съединените щати след оповестяване на резултатите, двамата с оператора Петър Джанаваров сме в подготвеност да следим деликатно и от близко тези процеси, в случай че се случат.

Теодора: Ние с Добри Иванов сме в Уилмигтъм, Делауеър, броени часове преди изборната нощ, която ще отразяваме от щаба на претендента на демократите Джо Байдън. Очакват се изненади на вота, най-много в по този начин наречените колебаещи се щати, които вземат решение изборната конкуренция. В момента преднина има Байдън пред Тръмп, само че в американските избори всичко е допустимо. В конкуренцията преди 4 години, Хилари Клинтън също водеше в социологическите изследвания, само че по-късно изгуби изборите.

Какво е чувството дни преди вота?

Росен: Усеща се възторг, мощно предпочитание за гласоподаване - очевидно и от рекордната изборателна интензивност преди 3 ноември, което специалистите отдават на разнообразни фактори. От една страна се усеща желанието за внезапна смяна в ръководството на Америка. От друга, пандемията и митингите дават мотив на доста гласоподаватели да оценят по какъв начин се е справил с спешните моменти президентът Тръмп - като го поддържат, или, надлежно, като изберат съперника му.

Теодора: В Щатите изборите са извънредно значими за американците. Всеки, който спрете на улицата, има мнение за обстановката в страната и се регистрира доста интензивно присъединяване на този избор, както споделя и Росен - поради пандемията и тежката рецесия, в която е страната, от потребността от смяна или с цел да поддържат своя претендент. Заедно с Добромир Иванов отразявахме изборите преди 4 години, само че обществото в никакъв случай не е било толкоз разграничено и извънредно сред двете огромни партии. Усеща се и боязън, какво ще се случи след изборната нощ - има опасения за безредици, и по тази причина дали ще е явен 46-тия президент.

Как пандемията се отразява на готовността за присъединяване в изборите?

Теодора: Рекордна изборна интензивност е регистрирана в предварителното гласоподаване – 2/3 от американците, които към този момент са дали своя глас, са го създали по пощата. Дали писмата с изборните бумаги ще се доставят в точния момент, дали ще бъдат преброени до края на изборната нощ и по какъв начин това би оказало въздействие на резултатите - всичко това може да се окаже основно за тези избори. Но това, което прави усещане, е по какъв начин наподобяват градовете в Щатите – пусти и празни, даже призрачни. Много от хората работят от у дома, редица заведения, заведения за хранене не работят, други са банкрутирали.

Росен: В Атланта наблюдавахме сериозен интерес и към гласуването в изборните секции - тук-там се образуваха големи опашки в дните преди 3 ноември, само че това не отхвърли хората, решили да пуснат бюлетината си. Няма за какво да се съмняваме - изборите ще бъдат оспорвани и напрегнати. Описвани са като исторически, най-важни до този миг, евентуално и поради това, което претърпяват американците по време на пандемията. Знаете, това е страната с най-вече умряли от ковид. Не е ясно обаче по кое време ще знаем кой ще е бъдещият президент на Америка. Изглежда все по-вероятно да научим резултатите не в изборната нощ, а в дните по-късно. Развоят на събитията след 3 ноември не може да се предвижда с акуратност.

Какви ограничения се вземат в самите секции?

Росен: От това, което видях с очите си в Атланта, се вземат нужните ограничения. Не се пропущат доста гласоподаватели в залите, има обществена отдалеченост, всички носят маски. Навсякъде пред секциите и вътре в тях има дезинфектанти. Избирателите се отнасят съществено към ограниченията - най-малко тези, които нашият екип снима.

Как пандемията се отразява на работата на публицистите на терен?

Росен: Изключително мъчно се уговарят срещи и хора за изявленията. Това беше първото съществено предизвикателство пред екипа ни. Някои от концепциите ни за фотоси не могат да се осъществят точно поради КОВИД рестрикциите. Разбираемо, до момента в който пандемията в Америка се усложнява, събеседниците ни избират онлайн диалози. От друга страна, светът наподобява доста друг. Бях в Съединени американски щати преди година на специализация - в този момент чувствам атмосферата тук по-напрегната отвсякога. Америка не ми наподобява същата. Сложно е и пътуването, връзката онлайн е цялостна с терзания и боязън от заразяване. Но одобрявам работата на терен сега като извънредно скъп опит. Затова одобрих да отбелязвам изборите тук.

Теодора: Ние също получихме редица отводи за изявленията поради боязън от заразяване. А тези, които вършим, ги взимаме на разстояние от събеседника най-малко метър и половина. Използваме микрофон с дълга ръкохватка, с цел да съблюдаваме отдалеченост. Задължително сме с маски от самото начало, до момента в който работим. Най-интересна е обстановката в самолета, където рискът от заразяване е висок. Наложи ни се да сменим 8 полета, до момента в който сме в Щатите. В самолета сме с ръкавици, маски и шлемове. Коронавирусът направи работата ни по-трудна. Искахме, да вземем за пример, да снимаме в университета на Делауеър, където е учил Джо Байдън и където в този момент учебното заведение по политика е наречено на него, само че достъп вътре в постройката ни беше отхвърлен поради ковид.

Защо е значимо според Вас постанова пътуването на екипи на терен?

Росен: Целта ни е, въпреки и във времена на обществена отдалеченост, като публицисти да следим от близко това събитие с световно значение, чийто излаз ще повлияе освен на американското общество, само че и на хората и процесите в целия свят, в това число и в България.

Във времена, в които дезинформацията и подправените вести се популяризират извънредно бързо и елементарно, и са достигнали невиждани размери, ние избираме да не се доверим напълно на осведомителните организации, а да проверим обстоятелствата и да предадем атмосферата от първа ръка. За нас е значимо да представим справедлива и самостоятелна от политическо въздействие картина за това толкоз значимо събитие в международен проект, имено по тази причина два екипа работим на терен, а в София сътрудниците от интернационалната редакция на bTV Новините наблюдават и ревизират осведомителния поток от организациите и другите източници.

Теодора: Смятам, че работата на журналиста изисква да можем да работим във всевъзможни обстановки - напрегнати, рискови или спорове. Защото обществото би трябвало да бъде добре осведомено, макар провокациите пред нас. Това е нашата работа.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР